NEKROPOLA U BALjCIMA (ČARDAK 2) I NjEN ĆIRILIČKI NATPIS | Plemenito

NEKROPOLA U BALjCIMA (ČARDAK 2) I NjEN ĆIRILIČKI NATPIS | Plemenito

NEKROPOLA U BALjCIMA (ČARDAK 2) I NjEN ĆIRILIČKI NATPIS

Spomenike je pomenuo istraživač stećaka Šefik Bešlagić. Nekropola je položena na prostranu grobnu gomilu, a nalazi se kod zgrade seoske škole, malo istočnije. Ona se sastoji od oštećenog prevaljenog sanduka koji imponuje kao kvader zakošenih stranica sa arkadama i jednostavnim kolumnama između njih (na sl. 1: lijevo). Vjerujem da je sanduk stajao na debelom postolju, pa se nekropola izvorno ne bi sastojala od tri ploče, već dvije. Na ploči koja leži istočnije, situiran je ćirilički natpis 15. vijeka o kojem je ovdje riječ. Natpis je kao „ostatak nekadašnjeg natpisa“ pomenuo Šefik Bešlagić[1].

Spomenici srednjeg vijeka na lokalitetu i zaseoku Čardak grupisani su oko seoske crkve, raspoređeni u tri nekropole. Prva, najveća (Čardak 1), leži takođe kod zgrade škole i ona je položena na veliku grobnu gomilu. Treća (Čardak 3) je predstavljena velikim nadgrobnim Krstom.

Nešto niže, u zaseoku Deleuše, postoje još dvije nekropole iz perioda kasnog srednjeg vijeka. Prva je predstavljena nadgrobnim Krstom postavljenim na grobnu gomilu, a druga, istočnija, takođe nadgrobnim Krstovima. Ona je, međutim, zastupljena dvama spomenicima od kojih zapadniji nosi višeredni ćirilički natpis[2].

A SE S(N)N(q) VLADN

SAVE

LE(ŽN)

 

Nekropola Čardak 2 (istočno od školske zgrade) u januaru 2017. godine

Dio spomenika sa predstavom Krsta i natpisom

 

Mekanom kredom markirani slovni znaci u natpisu. Nekropola Čardak 2.

Deleuše: dva Krsta, zapadni prelomljeni sa natpisom Grubačića

Krst na grobnoj gomili u opsegu Deleuša

 

 

Nekropola srednjeg vijeka na grobnoj gomili kraj škole u Baljcima (Čardak 1)

Čardak 3

 

AUTOR: Goran Ž. Komar

 

Tekst će biti objavljen i u časopisu „Glas Trebinja“ za april 2017. godine.

 

 

 

 

 

 

[1] Š. Bešlagić, Stećci, kataloško-topografski pregled, Sarajevo, 1971, 391. Autor nije obuhvatio nekropole u opsegu Deleuša, iako su jako blizu nekropolama na Čardaku

[2] Goran Ž. Komar, Ćirilični natpisi Stare Hercegovine (sa pregledom Krstova), treće dopunjeno i izmjenjeno izdanje, Podgorica, 2016

slika dana:

nosilac projekta:

pordžali:

baner dijaspora.jpg

ministarstvo prosvjete baner.jpg

Ključne riječi:

Mramorje Stećci