Bitka kod Bileće (1388) – Zaboravljeni grob Vlatka Vukovića | Plemenito

Bitka kod Bileće (1388) – Zaboravljeni grob Vlatka Vukovića | Plemenito

Bitka kod Bileće (1388) – Zaboravljeni grob Vlatka Vukovića


Bitka kod Bileće odigrala se 27. avgusta 1388. godine nedaleko od istoimenog grada, između osmanlijskih pljačkaških odreda predvođenih Lala Šahinom (koji je predvodio Osmanlije u pobedi na Marici 1371. godine) i odrede bosanske države  koje su predvodili Vlatko Vuković i Radič Sanković.

Turski vojskovođa Šahin napao je sa 18 000 vojnika koli su dočekani od strane Vlatka Vukovića i Radiča Sankovića sa 7 000 vojnika spremnih da krvlju brane svoju zemlju i veru. Bitka se okončala potpunim porazom Osmanlija u kome se i sam Lala Šahin jedva spasao bekstvom, dok su gubici u pobedničkim redovima bili neznatni. Nakon ove bitke, otomanski upadi u Bosnu su prestali na neko vreme, a o utisku koji je ona ostavila na ondašnje ljude govori i epitaf koji je uklesan na grobu Vlatka Vukovića u Boljunima, nedaleko od Stoca u Hercegovini:

iASE LEŽIiEK

DOBRI  JUNAKb  H VO

      VLATKO

      VUKOVI

     Ć   PIŠE

   SEMORADb

Prevod: Ovde (Ase) leži dobri junak i čovjek Vlatko Vuković. Piše Semorad.


Nepunih godinu dana kasnije, velika otomanska vojska se sukobila u Kosovskom boju sa kombinovanom srpskom vojskom, čije levo krilo su činili odredi kralja Bosne Tvrtka I (1353—1377, 1377—1392) predvođeni Vlatkom Vukovićem, koji su doprinijeli pobjedi nad osmanlijama.

Radi toga čestitke za pobjedu stižu kralju Tvrtku I Kotromaniću. Sam Tvrtko 1. jula 1389. g. piše Trogiranima o svojoj velikoj pobjedi nad Turcima. Piše i Firentincima, a oni mu odgovaraju da su za pobjedu već saznali. Iz svega se da zaključiti da je u prijepodnevnim časovima tog 28. juna izvojevana pobjeda Srba nad Turcima.

Glas o pobjedi je odaslan. U toku samo jedne jedine noći stiže u Pariz. Kako? (Nedvojbeno je dokazano da su sa crkve Notr Dam u Parizu, 29. juna zvona objavila tu pobjedu).

 

PRIREDIO: Vojin Spasojević

IZVOR: Mramorje

slika dana:

nosilac projekta:

pordžali:

baner dijaspora.jpg

ministarstvo prosvjete baner.jpg

Ključne riječi:

Hum Mramorje Stećak Srbi