„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ | Plemenito

„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ | Plemenito

„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ


slike

„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ
„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ
„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ
„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ
„SVATOVSKO GROBLjE“ BULOŽANI, SKOČIĆ

Stećci u Buložanima, zaseoku sela Skočić (Kozluk kod Zvornika) se nalaze na veoma neobičnom mjestu. Nisu kao ostali na vrhu brda nego na jednoj padinskoj zaravni.


Područje je veoma stjenovito i kamen u prirodi je prepun kvarca (prilično je porozan) zarazliku od kamena od kog su napravljeni spomenici .

Spomenika ima ukupno 5 od njih je jedan izdvojen iz niza i nalazise na veoma strmoj zapadnoj šumskoj padini, vjerovatno tu nije prvobitno postavljen nego je namjerno gurnut nizbrdo od strane kakvih čobana .


Vjerovatno je spomenik naknadno uspravljen i postavljen na mjestu gdje je pronađen nakon nekog vremena što se može zaključiti po različitoj boji. Spomenik je ukrašen sa dvije bočne strane (trostruke spirale ), zatim sa čeone strane stilizovana biljka na vrhu cvijet u sredini dvije spirale ispod kojih su dva grozda a u dnu dva poprečna rebra koja bi mogla podsjećatina korijen biljke. Takođe spomenik je ukrašen i na dvijema krovnim stranama (što je prilično neuobičajeno) sa po četri cvijeta između kojih prolazi znak X .


Ukrašene strane su plastično oivičene, kamen od kojeg je spomenik napravljen je veoma postojan i ne može se naći u blizini lokacije. Takođe naglašavam da se spomenik nalazi na mjestu na kom nikako ne može biti ukopan pokojnik .

Drugi spomenik je stub koji oblikom posjeća na nišan i sa čije istočne strane se nalazi plastično izražen polumjesec čiji su vrhovi okrenuti prema zemlji.


Na trećem spomeniku se nalazi takođe sa zapadne strane na isti način izražen polumjesec iznad koga su tri nejednake jabuke koje podsjećaju na prikaz tri zvijezde, ispod te predstave je plastično prikazan krst čiji se krajevi završavaju u obliku kruga .


Taj spomenik je sa čeone strane u velikoj mjeri oštećen tako da skoro četvrtina spomenika nedostaje i kao takav umnogome podsjeća na stolicu. Četvrti spomenik je razbijeni sljemenjak a peti je u velikoj mjeri oštećena ploča tako da su oblikom jedva prepoznatljivi kao spomenici. Spomenici se nalaze duboko u šumi što se na slikama vidi (Buložani i Ugljari su zaseoci Skočića).

 

AUTOR I FOTOGRAF: Marinko Petrović

IZVOR:Mramorje

slika dana:

nosilac projekta:

pordžali:

baner dijaspora.jpg

ministarstvo prosvjete baner.jpg

Ključne riječi:

Mramorje Stećci